Kunstnerisk ledelse 2

Kultur

Små refleksioner om kunst og ledelse

Trods en svag afslutning er bogen ’Kunstnerisk lederskab – refleksioner om kunst og ledelse’ interessant. Godt disponeret og levende fortalt. Den er hurtigt læst, og det kan være en kvalitet blandt de ofte lidt tunge bøger om kunst og ledelse med et højt lixtal.

Små refleksioner om kunst og ledelse. Det er den helt korte beskrivelse af teolog og ledelsesrådgiver Lars Peter Nielsens (meget) lille bog om kunstnerisk lederskab. Bogen er så lille, at det næste ikke kan betegnes som en bog. Hvis man skal kalde det en bog, så er det en pixibog – sådan en slags voksenudgave af de pixibøger, vores børn har i stakkevis på deres værelser, mens de er helt små.

Boganmeldelse

Titel: Kunstnerisk lederskab – refleksioner om kunst og ledelse
Af: Lars Peter Nielsen
Forlag: Reflex
Sprog: Dansk
Sideantal: 44
Pris: 100 kroner
ISBN: 978-87-971568-0-3
3 af 6 stjerner

Refleksionerne er også i pixiudgaven. Små forsøg på at give læseren metaforer fra kunstens verden til at tale om ledelse. Ikke så dybdegående, men dog alligevel interessante tanker om, hvordan vi som ledere kan lade os inspirere af dirigenter, instruktører og andre kunsterne.

Det er dog ikke helt nye overraskende metaforer, bogen byder på. For det med at se lederen som dirigenten er efterhånden en klassiker. Den metafor er blevet brugt ikke så få gange gennem tiden. Dermed ikke sagt at den er blevet mindre god.

Det lykkes Lars Peter Nielsen ganske godt at levendegørende dirigentmetaforen, og de andre kunstmetaforer med små historier om sine egne møder med forskellige kunstneriske personligheder. Ikke alle lige kendte, men det gør ikke historierne mindre interessante. Snarere tværtimod. Det er noget af det, der fungerer rigtig godt. Autentiske beretninger fra folk, som skal levere til dem, der har købt billetterne.

Bogen glemmer dog, at metaforer altid teknisk set er forkerte. En leder i en forvaltning er ikke en dirigent. Han eller hun er ikke kunster, og der bliver sjældent spillet rigtig musik på landets rådhuse.

Ja, man kan blive inspireret af kunstens verden. Men at overføre i en næsten lige linje bliver at trække metaforerne for langt. Her mangler lidt kritisk distance og mere dybde i refleksionerne. Lidt synd, for det gør, at bogen mister lidt flyvehøjde.

Svag afslutning

De seks små kapitler i bogen har hver deres interessante vinkel på ledelse. De er godt udvalgt og gør, at bogen falder ganske heldigt ud. Ja, altså lige bortset fra det sidste, hvilket vi lige skal lade ligge et kort øjeblik.

Første kapitel handler om at lede med to hænder som dirigenten. Vise en retning med den ene hånd og tage hånd om den enkelte og samspillet mellem medarbejderne med den anden.

Samskabelse, som instruktøren gør når han iscenesætter et teaterstykke, er det andet budskab. Få folk til at spille sammen selv om du – og de – kommer på glatis med jævne mellemrum.

Tredje kapitel handler om at indtage rummet. Bruge sin autoritet og træde i karakter.

Fjerde kapitel handler om at skabe de rigtige følelser. At berøre, berige og bevæge folk omkring sig. Gennem sang at bevæge folk, at berige dem ved at sætte ord på, hvad der sker og endelig få folk til at turde bevæge sig i nye retninger.

Gør det, du er bedst til. Brug din grundfarve. Det er budskabet i det femte kapitel, som henter inspiration fra kunstmalere og skulptører.

Indtil det sidste kapitel er man som læser blevet bragt rundt i forskellige kunstneriske miljøer med små pointer om, hvad man kan tage med sig i sit lederskab. Egentlig ganske fint. Lidt småt, men faktisk helt o.k.

Det sidste kapitel burde nok have været udeladt. Kapitlet får den lille fine bog til at minde om en reklamefolder. Her kommer salgstalen: Køb mig som konsulent, så kommer jeg til jeres konferencer og seminarer og gør jer glade.

Fuldt forståeligt. at man som konsulent fristes til at lægge et visitkort. inden man efterlader bogen i bogskabet. Det er bare helt unødvendigt. Budskabet kan godt sælge sig selv.

Trods en svag afslutning er det dog en interessant bog. Godt disponeret og levende fortalt. Den er hurtigt læst, og det kan være en kvalitet blandt de ofte lidt tunge bøger om kunst og ledelse med et højt lixtal.

Af James Høpner, jah.plo@DADL.DK

LÆS OGSÅ

Konsulenten skal bidrage med metode, ikke ekspertviden

Sådan får vi flere kvinder i ledelse

Se forretningsudvikling i et helt nyt perspektiv i blændende ny bog

Få dine medarbejdere med, og skab fælles retning

Simple råd til mandlige ledere med lederskab i ubalance

Projektledelsesnørderi til den store guldmedalje

Klummebog er ærlig underholdning

Bliv klogere på cybersikkerhed med højaktuel bog

Red Bull-ejer vil købe sig ind i Brøndby