Warren

Kultur

Oplev fænomenet Warren Buffett på dansk

Nu kommer der endelig en dansk bog om erhvervsverdensstjernen Warren Buffett, der med god grund har mange beundrere, fordi han om nogen har evnet at knække koden til at tjene penge og samtidig har bevaret ydmygheden og den kritiske sans over for finansverdenens dyre drenge. Bogen er bestemt værd at læse.

Indrømmet – jeg har aldrig tidligere interesseret mig videre for Warren Buffett, før jeg læste Ole Riisagers lille bog om en af verdens rigeste og mest mådeholdne mænd. Det har været en fejl, for han er alle pengene værd.

Buffetts selskab Berkshire Hathaway kontrollerer en omsætning på 250 milliarder dollar, og kæmper med Apple, Google og Microsoft om at ligge i toppen af det amerikanske aktieindeks. Buffett har stået i spidsen for selskabet siden 1970, hvilket betyder, at han næste år kan fejre 50-års jubilæum som CEO. Har man hørt noget lignende før? Ikke rigtig.

Boganmeldelse

Warren Buffett – investor og kritiker
Af: Ole Riisager
Forlag: Hans Reitzel
Sprog: Dansk
Sideantal: 135
Pris: 200 kroner
ISBN13: 9788741275871
4 af 6 stjerner

Mens direktører i globale virksomheder og banker hæver kæmpelønninger, modtager Warren Buffett 100.000 dollars om året. Der er kun 26 medarbejdere i Warren Buffetts holdingselskab Berkshire Hathaway, der derfor ikke bruger megen tid på løbende kommunikation med investorerne. De må nøjes med Buffetts årlige tale, som er et kæmpe tilløbsstykke.

Buffett kender nemlig om nogen til kunsten at dosere sine budskaber. Hans mantra er, at for meget markedsstøj forstyrrer værdiskabelsen i helt utrolig grad, fordi den fjerner ledelsens fokus fra virksomhedens drift, og i øvrigt skaber unødig beskæftigelse for alt for mange mennesker. Det er der et gran af sandhed i.

Et rendyrket konglomerat
Måske er han bange for, hvad der vil ske, når han engang forlader selskabet, siden han ikke holder op. Hvem ellers vil kunne sikre et afkast til aktionærerne, der år efter år ligger på 10-15 procent?

Warren Buffett kan, fordi han omgiver sig med ganske få dygtige folk, inklusive den mangeårige partner Charlie Munger, og fordi han udvælger sine investeringer efter helt faste principper, som er udviklet over mange år.

Nogle selskaber, eksempelvis tøjfirmaet Fruit of the Loom, kontrollerer han fuldt og helt, mens andet er ren porteføljeinvestering. Berkshire Hathaway ejer alt fra forsikringsselskaber, ejendomme, medieselskaber og så videre. Det er et rendyrket konglomerat, men man kan også sammenligne selskabet med en børsnoteret investeringsforening.

Det er interessant i sig selv at forstå, hvordan verdens bedste investor skaber sine afkast. Men det er for alvor inspirerende, når så rig en mand også giver noget tilbage.

Ikke alene har han tænkt sig at testamentere hovedparten af sin formue til velgørenhed. Han er også en skarp kritiker af måden, som Wall Street-bankerne agerer på, og hvordan de aflønner sig selv. Mest kritisk er han over for de investeringsforeninger, som er kontrolleret af bankerne, og som han anser for alt for dyre, navnlig i forhold til deres resultater, som ikke kan måle sig med hans egne. Det må da også give stof til eftertanke blandt investeringsforeninger, når et firma med 26 ansatte kan administrere værdier for over 700 milliarder dollars.

Forfatteren Ole Riisager giver et udmærket overblik over, hvordan det rent teknisk kan lade sig gøre at være så effektiv en investor, men bogen er desværre sjusket sat op og skæmmet af en del gentagelser og uklarheder. Jeg blev eksempelvis forundret over, at Ole Riisager først mener, at kapitalfonde ikke bidrager til værdiskabelse, mens han på de næste sider forklarer, hvordan Warren Buffett går i partnerskab med kapitalfonde for at skære virksomheder til. Det er faktisk en af Buffetts foretrukne metoder at lade andre gøre det hårde arbejde.

Det er også besynderligt, at forfatteren har behov for at fremhæve, at det ikke ville have gavnet at tale med Warren Buffett selv i forbindelse med bogens tilblivelse. Hvem ville ikke møde Warren Buffett, spørger jeg bare – jeg melder mig gerne.

 

Anmeldelse af Joachim Sperling, js@axcel.dk

 

LÆS OGSÅ

Ny skarp bog giver opskriften på optimalt mentorskab

Kom tæt på en kunster med stort investeringspotentiale

Gør et kunstkup på kunstmesseweekend

Mestrer din organisation digital transformation?

Interessant festskrift om kontroversiel økonom

En kogebog til digitale kundestrategier

Ni løgne om arbejde og arbejdsliv

DF og Socialdemokratiet undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere