Clarity Partners

Inside story

Tidligere M&A-chef i BCG stifter nyt konsulenthus med partnere

Tidligere dansk M&A-chef i Boston Consulting Group stifter nyt konsulenthus sammen med tidligere partnerkollega og to tidligere Bain-profiler. Konsulenthuset vil rådgive om M&A og transformationer til små og mellemstore kapitalfonde og virksomheder. Det nye konsulenthus træder dog ind i et yderst konkurrencepræget marked, lyder det fra en af de store etablerede spillere.

Den indædte konkurrence mellem landets strategihuse om den lukrative rådgivning ved store virksomhedshandler bliver yderligere intensiveret.

Nu har en helt ny spiller nemlig meldt sig på banen.

Og det er bestemt ikke uerfarne kræfter, der kaster sig ind i kampen om især kapitalfondenes gunst, når fondene skal have hjælp til at foretage den såkaldte kommercielle due diligence forud for et opkøb eller et frasalg.

Den strategiske due diligence er den største og vigtigste og derfor også dyreste due diligence-ydelse, man ser i forbindelse med virksomhedstransaktioner.

Det har affødt en indædt konkurrence, som især domineres af tier 1-husene Boston Consulting Group, McKinsey og Bain. Men også EY Parthenon har i efterhånden mange år haft særdeles godt fat i markedet, mens også Implement, PwC’s Strategy&, Monitor Deloitte og nytilkomne Round rører på sig.

Men konkurrencen får nu et nøk op.

Clarity Partners er således navnet på et nyt dansk konsulenthus, som fire tidligere partnere og ansatte i Boston Consulting Group og Bain står bag.

Bag Clarity Partners står blandt andre Asbjørn Kastaniegaard, der indtil for nylig var M&A-chef og managing partner i Boston Consulting Group (BCG).

Hos BCG opbyggede Asbjørn Kastaniegaard et ry for at være en af de absolut førende herhjemme på sit felt og stærkt medvirkende til at sikre BCG en særdeles stærk position på det danske marked. Det kom senest til udtryk, da InsideBusiness opgjorde de største kapitalfondshandler i 2022 og 2023, og hvilke strategihuse der løb med de lukrative kommercielle due diligence-opgaver.

Som InsideBusiness kunne fortælle, var det derfor et slag for BCG, da den erfarne topkonsulent i november sidste år indgav sin opsigelse for at bygge en ny aktør op på egen hånd.

Etableringen af Clarity Partners sker sammen med Asbjørn Kastaniegaards tidligere partnerkollega i BCG Thomas Klemm Lerstrøm samt Martin Gade-Bak-Nielsen, der kommer fra Bain, hvor han var associeret partner, og Anders Gottlieb Thomsen, der var strategichef i ejendomsforvalteren NREP og har en fortid i Bain.

De fire erfarne konsulenter betegner Clarity Partners som et boutiquehus med fokus på vækst- og strategirådgivning til små og mellemstore investorer såsom kapitalfonde og familiekontorer.

”Vores oplevelse er, at der ikke er nogen specifikke rådgivere, der har fokus på small og midcap-markedet. Mange vil arbejde med de store fonde og selskaber, fordi prisfølsomheden er mindre hos dem. Det efterlader et hul, som vi ser det,” siger Asbjørn Kastaniegaard, managing partner i Clarity Partners.

Vil blande sig i kampen om mindre investorer og selskaber

Ifølge Asbjørn Kastaniegaard vil Clarity Partners sigte være mod virksomheder med en enterpriseværdi på op til 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner).

Dermed sigter det nye konsulenthus mod en del af markedet, der ikke var hovedfokus hos stifternes tidligere arbejdsgivere, hvor det især var de helt store virksomhedshandler, de var involveret i.

Det var således BCG, som Novo Holdings hyrede, da Novo-pengetanken købte Ellab af kapitalfonden EQT for 6,5 milliarder kroner i september sidste år, ligesom BCG var rådgiver på både køber- og sælgersiden i salget af Ferrosan til et konsortium bestående af Lego-pengetanken Kirk Kapital, Lundbeckfonden og ATP.

I samme luftleje befinder Bain sig. Eksempelvis var det Bain, der stod for den strategiske due diligence for kapitalfonden HG, da fonden solgte it-selskabet ITM8 til Axcel for over 5,5 milliarder kroner.

Hos Bain ser man ikke Clarity Partners som en direkte konkurrent, men vurderer, at det nye konsulenthus vil være det for andre af de etablerede strategihuse.

“Det danske og nordiske konsulentmarked er meget velserviceret og ekstremt kompetitivt på tværs af alle kunde- og opgavesegmenter. Vi ser ikke Clarity Partners som en direkte konkurrent, men det er der helt sikkert andre etablerede og kompetente spillere, der gør. Det bliver spændende at følge deres udvikling, og vi ønsker dem alt det bedste i deres nye venture,” siger Hans Henrik Beck, managing partner i Norden i Bain.

Samme melding lyder fra Implement, der i dag er det med afstand største danskejede managementkonsulenthus.

“Grundlæggende er jeg ikke så nervøs for nye konkurrenter. Jeg tænker, at markedet er stort nok til os alle. Fokus skal være på værdiskabelse for vores kunder,” skriver  Nicholai Tandrup, der er partner i Implements afdeling for kapitalfonde.

Hans Henrik Beck, der i sin tid var med til at stifte Qvartz, har forståelse for de fire stifteres drømme og ambitioner om at etablere sig på egen hånd.

“Jeg har stor forståelse for de drømme og ambitioner, der ligger bag etableringen af Clarity Partners. Jeg har jo selv været på den samme rejse, og jeg kan med sikkerhed sige, at det at starte sit eget konsulenthus er en spændende, men også en udfordrende og meget krævende rejse – især hvis man vil levere international kvalitet til de mest spændende kunder. Det var også en af hovedårsagerne til, at Qvartz gik ind i Bain,” siger Hans Henrik Beck.

Lavere priser end hos tier 1-husene

Clarity Partners vil ifølge Asbjørn Kastaniegaard gå i markedet med priser, der er 20-30 procent lavere, end virksomheder og kapitalfonde er vant til at betale hos for eksempel stifternes tidligere arbejdsgivere Boston Consulting Group og Bain.

Men der er flere tvist, som i princippet øger prisspændet til de store amerikanske konsulenthuse, siger Asbjørn Kastaniegaard.

Clarity Partners har således indgået partnerskaber med forskellige eksterne eksperter, og på den måde kan det nye konsulenthus trække på ekspertise udefra på områder, hvor konsulenthuset i første omgang ikke har kompetencer, og som ikke afspejles i prisen.

Samtidig har Clarity Partners det, som Asbjørn Kastaniegaard kalder en fleksibel projektstruktur.

”Vi vil være i stand til at køre længere processer med lavere intensitet for vores klienter. Det er i virkeligheden med til at gøre vores honorarer mere konkurrencedygtige. I stedet for primært at køre få uger med høj aktivitet, kan vi strække vores projekter over længere tid, hvor vi kan skrue op og ned for intensiteten, og på den måde bliver prisforskellen måske endnu større,” siger han.

Clarity Partners har således en ambition om ikke kun at være med på transaktionen, men at være relevant gennem hele livscyklussen.

”Med vores like for like-reduktion og den fleksible projektstruktur kommer vi ned i et leje, hvor vi er relevante, og hvor vores fees er endnu mere konkurrencedygtige,” siger han.

”Men det er også vigtigt at understrege, at vi er ikke et discountprodukt. Vi er opdraget i top tier-consulting, og midcap-selskaberne skal have mindst lige så god rådgivning,” tilføjer han.

Slår på ’familievenligt’ arbejdsliv

Clarity Partners består i første omgang udelukkende af de fire stiftere. Jagten på de første medarbejdere er dog skudt i gang. Forhåbningen er, at de første ansatte kan være om bord inden sommeren.

”Vi vil i løbet af foråret forsøge at opbygge et team. Vi har ikke villet disponere endnu, men vores mål er at hyre en håndfuld mennesker før sommer og måske nogle flere efter sommer, hvis det bliver taget godt imod,” siger Asbjørn Kastaniegaard.

Clarity Partners sigter i første omgang mod 10-15 ansatte inden årets udgang. Asbjørn Kastainiegaard vil dog ikke lægge sig fast på, hvor mange Clarity Partners skal være på sigt.

”Vi vil i første omgang demonstrere vores relevans. Men vi er alle seriøse, og vi har da en drøm om, at det kan vokse sig større på sigt,” siger han.

Med rødder hos Boston Consulting Group og Bain ved stifterne af Clarity Partners om nogen, hvad det kræver at holde sig på toppen i konsulentbranchen.

I et opsigtsvækkende interview med Berlingske sidste år sagde Asbjørn Kastaniegaards nu tidligere partnerkollega Anders Fæste, som på daværende tidspunkt var dansk landechef i BCG, at ”ingen kan work-life-balance sig til toppen”, og ”hvis man gerne vil have den fleksibilitet, så kan det være, at man ikke skal gå efter det.” Interviewet vakte opsigt i en tid, hvor rådgiverbranchen forsøger at tage et opgør med syge arbejdskulturer og øge fokus på et mere balanceret arbejdsliv.

Med en lang fortid i BCG og Bain ville det være oplagt for Asbjørn Kastaniegaard og de øvrige stiftere at kopiere modellen, der har gjort BCG og Bain så succesfulde, men ifølge Asbjørn Kastaniegaard er det ikke vejen, de ønsker at gå med Clarity Partners.

”Det er vores livsblod, at vi kan tiltrække dygtige konsulenter. Vi forsøger at skabe en fleksibel karrierevej, hvor vi sætter højt, at man kan nyde livet med familie og venner, samtidig med at man skaber sig en karriere med en støttende kultur omkring det.”

Han anerkender dog, at konsulentbranchen altid vil være præget af intense perioder.

”Der vil være travle perioder. Konsulentbranchen er per definition intens, men jeg synes også, at det er et privilegium at blive kaldt ind, når der er meget på spil. Men vores standardpraksis vil være, at aftener og weekender er arbejdsfri. Det vil vi slå ekstra meget på,” siger han.

 

Læs mere her

Her er landets bedste kapitalfond

Kæmpe tilbagegang i stort konsulenthus

Deloitte svinger sparekniven i konsulentforretning

Revisorkæmper får kold skulder af det offentlige i milliardstor konsulentaftale

Managementkonsulenter vejrer morgenluft efter svært 2023. Disse temaer vil fylde i år

Partner-uro fortsætter i stort konsulenthus

Her er kapitalfondenes foretrukne M&A-konsulenter

M&A-profil forlader førende konsulenthus

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Implement stormer frem og skruer op for blusset på international satsning

Her er konsulenthusene, der vokser mest

Stort konsulenthus stormer frem efter magre år

Store konsulenthuse dropper milliardaftale med staten

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark