Bogen er et godt, men skræmmende landkort over, hvad der kan og bliver overvåget i et vilde vesten-marked med over 500 ’bosswareteknologier’, og hvor lovgivere, arbejdsgivere og arbejdstagere endnu famler i teknologiens tågedis, som giver udbydere og udviklere uforholdsmæssig meget magt.
Der er stor brugsværdi i bogens 236 veldisponerede sider. Fyldt med nyttige fakta, eksempler, cases mv. og korte portrætter af bogens kompetente bidragydere.
Forfatterne formidler godt, så man ikke farer vild i det tekniske eller snubler i unødige nørderier. Stoffet behandles fair, så vi får en afbalanceret præsentation af mulighederne og truslerne i den hastigt galopperende overvågningsteknologi.
I otte afsnit belyser forskellige forfattere emnet fra hver sin vinkel. Vi starter med en fremragende ’overflyvning’ og slutter med et lige så stærkt perspektiverende afsnit: ’sådan kunne vi gøre’. Vi kommer omkring de tekniske, menneskelige, ledelsesmæssige, etiske og juridiske perspektiver og runder temaer fra folkeskolen til sundhedsvæsenet til den såkaldte teknofeudalisme, repræsenteret af platformsvirksomheder som Uber, Airbnb, Amazon, Booking og Deliveroo med flere.
Boganmeldelse
Overvågning på arbejdspladsen
Af: Michael Jarlner & Kim Escherich
Forlag: Djøf Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 236
Pris: 300 kr.
ISBN13: 9788757456363
Stjerner: 5 af 6
Bogen er anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide, foredragsholder og forfatter
Dog er nogle afsnit bedre end andre. F.eks. er kapitel 4 mest en afrapportering af en undersøgelse fra Tænketanken Mandag Morgen, men hvor det er svært at skelne mellem undersøgelsesresultater og forfatterens eget bidrag.
Bogen er nyttig og interessant læsning, men efterlader en mere creepy end beroliget følelse. Allerede introduktionsafsnittet viser en frygtindgydende liste over, hvad bossware kan bruges til. De kan stort set alle vise, hvornår du f.eks. er på din PC, hvor lang tid du bruger på en opgave, hvilke filer du i realtid har åbne, hvilke websider og apps du har brugt, og tage løbende screenshots af, hvad du foretager dig. Eller hvad med ansigtsgenkendelse, følelsesscanning, tasteregistrering eller appen på din arbejdstelefon, der viser din arbejdsgiver, hvor du har været i din fritid – uden at chefen har fortalt dig det?
Tab af privatlivets fred
Hvilke perspektiver åbner det i en tid, hvor arbejde og fritid flyder sammen, og hvor arbejds-pc’er og arbejdstelefoner følger med hjem i privaten? Et fleksibelt arbejdsliv eller tab af privatlivets fred, når arbejdsgiver kan følge med, når du piller næse i joggingbukser, er bekymret over den ubetalte termin eller kysser kæresten lidt ekstra kærligt, mens du sætter sidste punktum i en aftenmail? Hvad mener vi om, når selv skolebørn måles så meget, at forskere taler om deres ’kvantificerede selv’?
Købervirksomheder røber, at de implementerer avanceret overvågningsteknologi, fordi konkurrenterne gør det, men uden at finde tid til at forstå teknologien eller gennemtænke konsekvenserne. Og at ansvaret flyder organisatorisk, så udbyderne og udviklerne har magten, når ingen hos køberne er ansvarlige for indsigt i teknologiens maskinrum.
Skal vi måle, bare fordi vi kan? Fakta er vel godt, men er flere fakta bedre? Data giver sådan en dejlig illusion om indsigt, men tal og algoritmer får en kunstig autoritet, når vi ikke kan gennemskue, hvorfra data stammer, og pålideligheden fortoner sig i teknologiens tåger. For data er jo sjældent neutrale. Det er årtier siden, at ledelsesforskeren Henry Mintzberg mindede os om the soft belly of hard data, og sociologen Foucault viste, hvordan overvågning også er et redskab til magt og disciplinering.
Hvordan føles det mon, når en ukendt algoritme styrer chefens performancevurdering af dig eller selv laver performancevurderingen? Hvad gør det ved relationen mellem ledere og medarbejdere?
Der er dilemmaer og overvejelser, valg, der skal træffes, love og politikker, der skal fastlægges og information, som skal gives. Påtrængende opgaver, når teknologien spurter i et lukrativt marked med stærke udbydere og mange købere, der vil være med på beatet uden at gøre hjemmearbejdet først. En giftig cocktail, der meget vel kan skade netop det, man ellers ville opnå, nemlig effektive virksomheder og tillidsfulde leder-medarbejder-relationer på et oplyst grundlag.
Læseren får en fremragende og nødvendig håndbog bog med landkort over muligheder og minefelter. Nyttig for virksomheder, der vil undgå destruktive bivirkninger af overvågning eller borgere og professionelle, der nødig vil lade sig teknonaivt overvåge uden at vide hvor, hvordan og hvorfor de bliver det.
Bogen blev anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide, foredragsholder og forfatter
Læs mere
Kampen mod bias skal sikre mangfoldige og inkluderende arbejdspladser
En stor, inspirerende og kritisk refleksion over emnet organisation og ledelse
Ny bog får topkarakter: Når nepotisme er en strategi
Snydekoder til kampen om fremtidens talent
Samfundet, virksomhedens bundlinje og medarbejdertrivsel går hånd i hånd
Ny bog gør på fremragende vis etik spiselig for ledere
Sværvægter til krystalklar ledelseskommunikation
Fremragende håndbog til nyudnævnte ledere
Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres
Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?
Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer
‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation
Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet
Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker
Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation
Stærk bog om stilheden, vi mistede