bogpix

Kultur

Bliv et ordentligt menneske

Knap har vi lagt det gamle år bag os, før vi stævner ud i et nyt. Mange mennesker bruger det som en naturlig anledning til at gøre sig tanker om, hvad det forgangne år bragte og hvorfor det gik som det gjorde. Måske sætter man sig også nye mål eller træffer principielle beslutninger for året der kommer: Kvit smøgerne, motioner mere eller slet og ret bliv et mere ordentligt menneske. Bliv klogere på processerne i ny bog.

Jeg tvivler på, at Søren Kirkegaard gjorde brug af nytårsforsæt. Men han har flere steder skrevet om værdien for ethvert menneske af at have timer og tider, hvor der er mulighed for at samle sind og vinde gennemsigtighed. Gennemsigtighed i betydningen selvigennemsigtighed. Den vinder man først, hvis man tager sig tid nok til at tænke over sig selv, sine beslutninger og sit virke.

Boganmeldelse

Kunsten at blive et ordentligt menneske

Af: Pia Søltoft & Tormod Tingstad

Forlag: Akademisk Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 152

Pris: 225 kr.

4 af 6 stjerner

Anmeldt af Olav Vorup – head of people skills, Maersk Training.

Sognepræst, ph.d., forsker, forfatter, coach mv. Pia Søltoft har gennem flere år og udgivelser forholdt sig til Kierkegaards tanker og endvidere relateret det til opgaven som leder. Har man en nysgerrighed på ledelse i et filosofisk perspektiv er det ofte dybsindig og værdifuld læsning.

Hvad ledere kan lære af Kierkegaard og Aristoteles

Denne gang har Søltoft allieret sig med den norske advokat Tormod Tingstad, der har speciale i compliance og økonomisk kriminalitet.

Om det er Tingstad, der har bragt den græske filosof Aristoteles med til bords, fremgår ikke. Men tilsammen har Søltoft og Tingstad begået en lille – men slagkraftig – bog om kunsten at blive et ordentligt menneske.

Bogen tager udgangspunkt i og kombinerer Kierkegaards og Aristoteles’ tanker om det at være et ordentligt menneske og en ordentlig leder.

Ikke overraskende relaterer forfatterparret mangel på etik og karakter til flere af de personsager – ofte om ledere – der de senere år har fyldt i medierne.

De bringer bl.a. den meget væsentlige pointe til torvs, at når vi i dag dyrker det individuelle menneskes særegne personlighed, mister vi en fælles forståelse for, hvad det vil sige at være et ordentligt menneske.

Som taget ud af filmen ’Seven’

Bogen er delt i to. Første halvdel er en indflyvning i etisk og eksistentiel tænkning generelt og Kierkegaards og Aristoteles’ tanker om samme i særdeleshed. Det fungerer godt.

Den anden halvdel af bogen tager udgangspunkt i, at man ikke fødes som et ordentligt menneske. Det er en karakter, man først opbygger ved dagligt at lade sig lede af syv dyder og ved at undgå syv primære laster.

De syv dyder har forfatterne med kraftig inspiration fra bl.a. Aristoteles formuleret, mens de syv laster hentes direkte hos den italienske middelalderteolog og -filosof Thomas Aquinas, som formulerede dem som utilgivelige dødssynder.

Trods de mange år på bagen fungerer disse grundlæggende betragtninger om det gode og det onde i mennesket og lederen ganske udmærket. Især dødssynderne spejler sig – desværre – alt for godt i den moderne verden. At arbejde ud fra en model med i alt 14 parametre, der alle skal forklares og relateres, gør dog til tider afsnittet tungt.

Bogen sluttes af med en meget kort anvisning til, hvordan læseren skal omsætte sin nye viden og indsigt til ny handling. For kort, i betragtning af at for mange ligger den største udfordring netop her.

Som optakt til bogens tilblivelse har forfatterne interviewet ni ledere. Fra tid til anden lægges fortællinger og eksempler fra disse ledere ind i teksten. Det er med til at styrke relationen mellem de gamle filosoffer og moderne ledelse. Med fordel kunne disse lederes betragtninger og fortællinger have været bragt endnu mere i spil.

En lille bog må gøre store afgrænsninger. Når det fungerer, får det kun budskabet til at stå klarere frem. Søltoft og Tingstads bog om dyder og laster i liv og ledelse er bestemt læsetiden værd for den reflekterende læser, der selv evner at omsætte input til output.

Anmeldt af Olav Vorup – head of people skills, Maersk Training.

Læs mere

Sådan genstarter man fællesskabet

Intet slår passionen, den gode idé og en vodkatonic

Bedrevidende bog om den finansielle sektor vil irritere målgruppen

Brug din fantasi som arbejdsredskab – hvis du kan

God ledelse: Stadig ikke noget klart svar!

Er din organisation klar til ‘new normal’? Ny bog er den bedste strategibog længe

Livet er for kort til et ulykkeligt arbejdsliv

Manglende mod koster

Et kærligt ledelsesspark bagi

Strategi er enkelt – sådan da

Forstå regeringens fokus på aktieskatter og Udkantsdanmark

Et skridt opad på lederstigen giver nye udfordringer

Et ‘mulighedsspring’ i den offentlige sektor

Sådan stopper du det ligegyldige arbejde

Sig noget sjovt – og kom bedre igennem med dine budskaber

Bliv boligspekulant – hvis du orker