bogen

Kultur

En håndsrækning til de hårdtprøvede mellemledere

Ny bog er en fremragende guide til de mellemledere, som ofte slås med en svær rolle på de danske arbejdspladser. Vores anmelder ville selv have haft gavn af bogen, hvis den havde været der, da hun begyndte i rollen.

Bogen ’Håndbog for mellemledere’ tilstræber at være en ledestjerne for fremtidens mellemledere, så de kan være de strategiske nøglespillere på det organisatoriske mellemgulv.

Mit eget første år som mellemleder var en sobering experience, som vi sagde, dengang jeg arbejdede i udlandet. Kunsten at skulle forholde sig til både kundens forventninger og medarbejdernes motivationsniveau var en af de helt store balancekunster – kun overgået af at skulle forsvare strategien fra toppen, mens man selv var fuld af spørgsmål.

Jeg kunne med andre ord godt have brugt en håndbog for mellemledere for mindst et årti siden.

Hør bare her: ”Vi har i bogen udvalgt 21 arenaer, hvor mellemledelse udspilles, og disse behandles i hvert sit kapitel. Vi tager en tur 360 grader rundt om jobbet som mellemleder. Vi starter med lederen selv og forudsætningen for at skabe et stærkt lederskab med et stærkt følgeskab hos medarbejderne. Dernæst bevæger vi os uden for virksomheden og ser på, hvordan mellemlederen skal agere for at bidrage til samfundsansvarlig og bæredygtig ledelse med samfundet, investorer og kunderne i centrum …”etc.

Og det er kun en start. Bogens 22 kapitler får os virkelig ud i en omgang coaching på alle elementer af mellemlederens rolle, så man er lige på grænsen til at blive overvældet af rollens mangfoldighed og stakeholderpanel.

En ægte håndbog

Bogens forfattere har udvalgt nogle spændende og rammende temaer, der opsummerer mellemlederens udfordringer og dilemmaer.

Nogle er fagligt udfordrende: ”Kan du kort, klart og med overbevisning beskrive din virksomheds purpose, og hvordan dette harmonerer med de globale omgivelsesbetingelser?”

Andre er mentalt udfordrende: ”Tal åbent og fordomsfrit om misbrugseksempler og stress i virksomheden. Få eventuelt misbrugere og stressramte til at stå frem og fortælle, hvordan de slap godt igennem, og hvilken støtte de fik fra lederen og fra virksomheden.”

Og ganske få føles lidt fjollede: ”Tegn dit eget våbenskjold. (..) Drøft også dit våbenskjold med dine medarbejdere – og det er også en god øvelse at lave sammen og få en fælles drøftelse af, hvordan man kan skabe bedre resultater sammen.”

Hvert kapitel er inddelt på samme måde, hvilket fremmer læseoplevelsen og skaber relevans. Efter en gennemgang af temaet (krydret med masser af spændende citater), afsluttes der med en case, et dilemma, en samling værktøjer/forslag til øvelser og en litteraturliste.

Opbygningen gør meget godt for bogen, idet den bliver let at navigere rundt i, varierende at læse i og nem at lære af.

’Håndbog for mellemledere’ kan redde mange nye ledere fra stress, præstationsangst og usikkerhed, og den kan give garvede mellemledere ny energi og indsigt. Jeg kan på det varmeste anbefale den som sensommerlæsning, inden vi – på mellemlederniveauet – bliver ramt af realiteterne efter sommerferien.

Anmeldt af Anne-Sofie van den Born Rehfeld, engagement partner hos H&B – Hildebrandt & Brandi

Læs mere

Anbefalelsesværdig selvhjælpsbog til det ambitiøse menneske

Brug de uskrevne regler til at fremme din karriere

Kan vi bruge filosofien til noget?

Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv

Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen

Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer

Digitale penge med sjæl

Tag med på en håbefuld rejse mod vores bæredygtige fremtid

Lars Tvedes nye bog er irriterende, men lærerig  

Syv salgsdyder til optimering af salg

Sådan skaber man en effektiv interesseorganisation

Roadtrip på første klasse

Hvad kan vi lære af Europas bedste offentlige arbejdsplads?

Sæt den rigtige pris og bliv konkurrencedygtig

En mesterlig guide til Porters bedste modeller

Knivskarp bog om ledelse skrevet af selfmade milliardær

Ny bog om Amazon rydder bordet. Bedste læseoplevelse i 2021

Sådan forstår du de økonomiske sammenhænge

Mellemledernes Jytte er tilbage